3 Haziran 2017 Cumartesi

Travel İzmir 04 : Selçuk - Şirince

TRAVEL İZMİR 04 : SELÇUK - ŞİRİNCE
.
GEZİ TARİHİ: 29 Haziran 2011, Çarşamba.
.
Şirince:
.
İzmir' in Selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk' a 8 km. mesafede tarihi mimarisi korunması başarılmış turistik bir köy.
.
Özgün adı olan Kırkınca' nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırık kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum teleffuzunda Kirkice, Kirkince ve sonunda Çirkince adını alan köy, Cumhuriyetin ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik' in talimatıyla son adı olan Şirince' ye dönüşmüştür.
.
19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü 1800 haneli bir Rum kasabasıdır. 1923' te Türkiye - Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla ( çoğu Katerini' nin Nea Efesos köyüne yerleşir ), Kavala' nın Müştiyan ( Moustheni ) Somokol ( Domatia ) köylerinden gelen mübadiller yerleştirilir. 
.
Köyün eskiden bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni mübadillerin elinde sekteye uğrar, ancak son yıllarda artan turizm ile bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Bağcılık ve zeytinciliğin yanında şeftali, incir, elma ve ceviz yetiştirilir. Köyde bazı Rum evleri pansiyon olarak işletilir. Burada üretilen zeytinyağları Ege'nin en iyi zeytinyağıdır.
.
Eski iki Rum kilisesi ve köyün yakınında Nesin Matematik Köyü vardır. 
.

Selçuk - Şirince yolu.


.

.

Köyün girişinde solda Artemis Restaurant & Şarapevi.



Bahçede kahvaltı hazırlığı. 
Beyaz badanalı köy evlerine bakan bahçede köyün zeytini ile yağı,  köy peyniri, tereyağ, bal,  keçi boynuzu pekmezi, el açma böreği, gözlemesi, katmeri, yeşilliği, çığırtması ile zengin bir köy kahvaltısı yapmanın heyecanıyla güne başlamak..



.

Kuruluşu MS. 5. yüzyıla kadar inen bu eski Rum köyündeki restoranın yapılış tarihi 1849. Binanın yenilemesi önce Kültür Bakanlığı tarafından başlatılır, Turizm Bakanlığı tarafından da 1998 yılında köy mimarisine sadık kalınarak tamamlanır.


Başlangıçta  ilkokul olarak inşa edilen iki katlı bu tesisin dekorasyonu restoran sahibi tarafından yapılır. Kapalı alanda ve bahçede toplam 700 kişiye aynı anda servis ve hizmet verebilmekte.Yöresel yemekleri ve meyve şarapları meşhur. Şirince köfte, odun ateşinde güveç yemekleri, cevizli-kaşarlı erişte, şevket-i bostan, keşkek, yöresel ot yemekleri (arapsaçı, turpotu, deniz börülcesi, çibes, ebegümeci, radika), çığırtma, çökertme, saray mantısı, saç böreği, el açma börek her daim var.
.
Yöresel ağırlıklı yemeklerin ardından tereyağda kavrulmuş bol cevizli incir tatlısı veya cevizli ev baklavası vazgeçilmezleri.
.
Yemeklerin yanında bazlama - tereyağ - baharatlı zeytinyağı - köy ekmeği ikram edilmekte.
 
"Kendi arazisinin efendisiydi her köylü. İki katlı bir evi vardı köyde herkesin. Ayrıca ceviz, badem, elma, armut, kiraz ağaçlarıyla ve sebze bahçeleriyle çevrili, yazlık bir evi vardı. Ve kimse bahçesini çiçeklerle donatmayı ihmal etmezdi. Ve dört bir yandan fışkıran akarsuların ne kış, ne yaz kesilmezdi türküsü…"
( Dido Sotiriou )


Artemis restoranın şark odası.

.
.
.

Bahçesindeki çam ağaçları yaklaşık iki yüz yıllık.

.
Artemis restorandan Şirince.


.

.

.

.

Şimdi Şirince sokaklarında kaybolma zamanı.


.

.

.

.


.
.

.

.

.
.

.

.

St. John ( Vaftizci ) Kilisesi.


Kilsenin üst bölümü.


Kilisenin mahzeni.


.

.

.

.

Kilisenin mahzeni şarap tadım ve satım evi olarak işletiliyor.

.

.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder