.
TRAVEL İSTANBUL 06 : ANADOLUKAVAĞI - KANLICA - ÇAMLICA
.
ROTA: Anadolu Kavağı, Yoros Kalesi, Yalıköy, Hz. Yuşa Tepesi, Yalıköy, Beykoz, Hidiv Kasrı, Kanlıca, Anadolu Hisarı, Kuleli, Çengelköy, Çamlıca.
.
GEZİ TARİHİ: 19 Haziran 2011, Pazar.
Yoros Kalesi yolu.
.
Riva - Yoros Kalesi yolayrımı.
Yoros Kalesi:
İstanbul' da Anadolukavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma kale.
İmparatorluk zayıf düştükten sonra Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun süre onların elinde kalmıştır; bu yüzden bir Ceneviz kalesi olduğu inancı doğar.
Kalenin kapladığı alan İstanbul çevresindeki diğer bütün kalelerin kapladığı alandan çok daha büyüktür. İç kesimdeki kulelerin bazıları hâlâ iyi durumdadır ve duvarlarda Yunanca yazıtlar var.
Adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekte "Kutsal yer" anlamına gelen Hieron'dan geldiği görüşü oldukça yaygın olmakla birlikte, antik çağ tanrılarından Zeus' un sıfatı olan "uygun rüzgarlar" anlamına gelen ourios'tan geldiği de iddia ediliyor. Ayrıca Yoros adının doğrudan doğruya "dağ" anlamındaki oros'tan geldiği de düşünülmekte.
Yoros Kalesi' nden Boğazın Karadeniz çıkışı ve Garipçe sırtları.
.
Anadolukavağı
Beykoz ilçesinin mahallelerinden biridir. Turistik bir balıkçı kasabası olmasıyla öne çıkmakta. Balıkçı lokantaları iç içe geçmiş gibi sahilde sıralanmakta.
Deniz ve yeşil ile iç içe, İstanbul ile dip dibe, Boğazın huzur kaynağı.
.
Anadolukavağı iskelesi önündeki tarihi iskele babasıyla,
Anadolukavağı iskelesiyle,
Ekmek arası uskumrusuyla: 5 TL.
Balıkçı lokantası çığırtkanıyla,
Okkalı kahvesiyle,
Evlerinin camlarındaki sardunyalarıyla, arkasını yasladığı ormandan oksijeni, karşınızdaki denizden tuz kokusunu, balığın yanında iki kadehle romantizmin yakalanılabileceği huzurlu bir yer.
Anadolukavağı Midillili Ali Reis Camisi: 1585.
Yalıköy sahili ve Anadolukavağı.
Karşıda Rumelikavağı.
Yalıköy sahili.
Anadolukavağı ve Yoros Kalesi.
Yuşa türbesi yolayrımında satıcı.
Yuşa türbesi yolayrımında piknik alanı.
Yalıköy.
Yalıköy Sahili.
.
Beykoz sahili.
Beykoz sahilinde balıkçı tekneleri.
Canlı istavrit.
Sahilden Hidiv Kasrı.
Çubuklu korusu (Hidiv Kasrı) girişi.
.
.
.
.
Hıdiv Kasrı:
İstanbul' un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapı. 1907 yılında Mısır' ın son Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati' ye yaptırılmış. Dönemin mimari modasına uygun olarak Art Nouveau tarzında.
Hıdivlik makamı, Osmanlı İmparatorluğu' nun Mısır valilerine verdiği unvandır. Osmanlı'nın Mısır valilerinden olan genç yaştaki "Hıdiv Abbas Hilmi Paşa"'nın,19. yüzyılın sonlarında, Mısır' daki İngiliz nüfuzunu kırabilmek ve Osmanlı Devleti'nden destek sağlayabilmek için uzun süreli İstanbul'da kalması gerekir. Bunun üzerine, 1903 yılında günümüzde kasrın bulunduğu yerde bulunan iki ahşap yalı satın alır.
Abbas Hilmi Paşa bir süre sonra yalılarının arkasındaki ağaçlık yamaçları ve üst düzlüğü kapsayan 270 dönümlük bahçeyi de alır. Ahşap yalıları yıktıran Abbas Hilmi Paşa, 1907 yılında, 1000 m2 alan üzerine, İtalyan Mimar Delfo Seminati'ye, o devrin mimari modasına uygun olarak Art Nouveau tarzında görkemli bir kasır ve üzerine İstanbul Boğazı'nı gören kule inşa ettirir.
Mısır'ı işgal eden İngilizler, ülkeye krallık sistemini getirerek, Abbas Hilmi Paşa'nın Hidivlik unvanını elinden alır. Abbas Hilmi Paşa, tahttan düşürülmesi üzerine İsviçre'ye yerleşerek (ya da sürgüne gönderilerek) burada yaşamını sürdürür. Paşa'nın ailesi ise Hidiv Kasrı' nda 1937 yılına kadar kalır. Aynı yıl, İstanbul Belediyesine Hidiv Kasrı' nın satışı gerçekleştirilir.
Uzun süre bakımsız kalan kasır, 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına Çelik Gülersoy tarafından restore ettirilir ve bir süre otel olarak hizmet verir. 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi' nin kuruluşu olan Beltur'un yönetimine geçer.
Kasrın mimari olarak, Osmanlı mimarisi dışında, batılı tarzı (art nouveau) vardır. Ana girişin ortasında mermerden ihtişamlı ve anıtsal bir çeşme vardır. Tavanı çatıya varıncaya kadar yükselir ve vitrayla kaplıdır. İçinde çeşitli yerlerinde zarif çeşme ve havuzlar vardır.
Bina plan olarak, salonlar arasındaki bağlantılar aracılığıyla havuzun etrafında bir daire çizmektedir. Bu daire sadece giriş holü tarafından kesilmektedir. Bu holdeki tarihi sansör dikkat çekici başka bir detaydır. Üst katta ise özel odalar bulunmaktadır.
Şu anda lokanta ve sosyal tesis olarak kullanılmaktadır. Kasrın bir yüzündeki İstanbul 'un en büyük gül bahçelerinden olan dış mekânı ve tarihi iç mekânında ayrıca düğün gibi organizasyonlar da düzenlenmektedir.
Dış: 1.100,
İç: 400 kişilik.
Arkasındaki koruluk ve dik yürüyüş yolu ise spor ve yürüyüş yapanlarca değerlendirilmekte.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hidiv Kasrı ön bahçesi.
Hidiv Kasrı’nın bahçesi düğün fotoğrafı çektirmek için tercih edilen yerlerden. Ortalık birden fotoğraf stüdyosuna dönüp fotoğrafçı pazarı haline geliyor. Bina içerisinde fotoğraf çektirilemiyor fakat bahçede serbest. Fotoğrafçıların gelin ve damatlara verdirdiği fotoğraf kompozisyonlarını seyretmek oldukça keyifli. Herkes en iyi pozu yakalamanın telaşında.
Tabi ki her zaman bu çekimler bayram havasında geçmiyor!
Fotğrafçı (F): Damat Bey kardeşim, lütfen biraz gülümseyelim.
Damat (D): !..
F:Damat Bey, biraz gülümser misin?
D:Sana ne kardeşim, ister gülerim, ister gülmem.
F:Olur mu hiç öyle? Biz de burada işimizi yapmaya çalışıyoruz.
D:Parasıyla değil mi kardeşim, çek de bitirelim.
F: !..Hidiv Kasrı' ndan İstinye.
Hidiv Kasrı' ndan Yeniköy.
Kanlıca
İstanbul' un Beykoz ilçesinin ünlü bir semti. Anadolu Hisarı ile Çubuklu arasında. FSM Köprüsü' nün Anadolu yakasındaki ayağının kuzey tarafında. Kanlıca ayrıca Mihrabad Korusu' yla da meşhur. Anadolu Yakasının en yeşillik yerlerinden biri.
Osmanlı sultanlarından biri bir gün emir vererek İstanbul'un havası en temiz semtinin bulunmasını ister. Nasıl ölçüleceği konusunda ise vezirlerinden yardım ister. Vezirlerden biri her semtte kanlı etlerin direklere asılmasını ve en geç bozulan etin olduğu direğin havası en temiz semt olacağını söyler. Sultan emir verir ve Kanlıca büyük arayla birinci olur ve Osmanlı Sultanı bu semte Kanlıca ismini verir.
.
Kanlıca yalılarıyla da ünlüdür.
Alışveriş olmazsa olmaz.
Kanlıca sahil.
Kanlıca İskelesi.
Çınaraltı.
Kanlıca'nın yoğurdu meşhur ve Kanlıca yoğurdu sahilde Çınaraltı'nda pudra şekeri üzerine konularak yeniliyor. Yoğurdun özelliği yoğurt yapımında kullanılan süt tozu ve üzerine konulan pudra şekeri.
Çınaraltı’nda yoğurt yemek için ayakta boş masa beklemek gerekiyor.
Kanlıca' dan FSM köprüsü.
Kanlıca' dan Emirgan.
.
.
Kanlıca sokak sergisinden.
Kanlıca camisi.
.
Anadolu Hisarı
İstanbul' un Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi' nin İstanbul Boğazı' na döküldüğü yerde. 7.000 metrekarelik bir alan üzerine, Boğazın en dar noktası olan 660 metre mesafedeki bölgesine Yıldırım Bayezıt tarafından yaptırılır.
Cenevizliler, Bizans ile birlik olup Karadeniz' de ( Kefe, Sinop ve Amasra' da ) koloniler kurar. Bu sebeple, Boğaz geçişi Cenevizliler için hayati önem taşır. Aynı durum Osmanlılar için de söz konusudur. Anadolu Hisarı, İstanbul' un fethinden sonra askeri önemini yitirmiş, çevresi zamanla bir yerleşim bölgesi durumuna gelmiştir. Bugün bazı bölümleri yıkık olan Anadolu Hisarı’nın ortasından yol geçmektedir.
Anadoluhisarı - Küçüksu Kasrı yolayrımı.
Göksu deresi.
Anadoluhisarı' ndan Boğaz Köprüsü.
.
Çengelköy sahili.
Çengelköy' den Kuruçeşme.
Çengelköy' den Arnavutköy.
Kuleli.
Çamlıca tepesine giriş.
Çamlıca
İstanbul Anadolu yakası Üsküdar ilçesi sınırlarında yer alan tepelik ve yeşil bir semt. İstanbul' un ve Boğaziçi' nin en güzel manzaralarının görülebileceği çam korularını içeren Büyük Çamlıca Tepesi ( Sefa Tepesi ) ( 268 ), Küçük Çamlıca Tepesi ( 229 ) bu semte bulunur.
Kısıklı, Emniyet, Küplüce, Ferah, Bulgurlu, Acıbadem Mahallelerinden oluşur. Birçok eski Roman ve hikâyeye konu olmuştur. Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası isimli eseri (bugünkü Millet Parkı) ve Yakub Kadri Karaosmanoğlu'nun Nurbaba (Bugünkü Nurbaba Sokağı) isimli eseri burada geçmiştir.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Numan Usta
Bugünün sonu Çamlıca gezinin ödülü, Çamlıca tepesinin altındaki Kısıklı meydanında Numan Usta’nın Çayeli kurufasulyesi.
Bundan öncekiler sadece birer görüntüydü. Gerçek burada.
Güveçte, tereyağında,
Tadı damağımda….
.
.
.
@bygölgegezgin
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder