.
TRAVEL KIRŞEHİR 01 : KALEHÖYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ - PRENS MIKASA ANI BAHÇESİ
.
GEZİ TARİHİ: 20 Ekim 2017, Cuma.
Kaman:
MÖ 3000 yılından bu yana yerleşim geçmişine sahip olan ilçe, Hititler, Frigler, Asurlular, Persler, Roma ve Bizanslılar ile Mengücekoğulları, Ertane, Karaman ve Dulkadiroğulları Beyliklerinin hakimiyetleri altında kalmıştır.
Kaman 11. yüzyılda Oğuz boylarının Türk ve İslam olarak Konar-Göçer veya yerleşik hayatı tercih ederek bu yörede yaşamaya başlamaları ve bu Türkmen özünü o günden bu yana devam ettirdiklerinin bir simgesidir.
1985 yılından bu yana Japonlarca kazı yapılan ve 5 binden fazla tarihi eser bulunan Kaman Çağırkan Kalehöyük Kazı Alanında halen çalışmalar devam etmektedir.
1924 yılında belediyelik olan Kaman, 1 Eylül 1944 tarihinde ilçe haline getirilmiştir.
Kaman cevizi dünyaca ünlüdür.
Ev tezgahlarında ve küçük atölyelerde halı ve kilim dokumacılığı yapılmaktadır.
.
.
Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1985 yılında Kaman - Kalehöyük ve civarında yürütülen yüzey araştırmaları sırasında toplanmış seramik ve diğer buluntular değerlendirilerek, höyüğün topoğrafik haritası tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalarda, bu alanda Orta Çağ' dan Eski Tunç Çağı' na kadar uzanan kültür tabakalarının varlığına rastlanmıştır.
Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi Şeref Başkanı Altes Prens Takahito Mikasa tarafından arkeolojik kazısı başlatılan Kalehöyük' te çalışmalar Japon Anadolu Arkeoloji enstitüsü tarafından yürütülmektedir.
.
.
Müze gösteri alanı.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Büklükale' nin Önemi:
Büklükale' de, MÖ 3.000' e ait Eski Tunç Çağından Osmanlı Dönemine kadar çeşitli kültürler mevcuttur. Burada özellikle, MÖ 2.000' e ait şehir devletinin varlığı çok önemlidir. MÖ 2.000' nin ilk yarısına ait, Asur Ticaret Kolonileri Çağında başka örneği olmayan kiklopiyen ( büyük taş blok ) mimari burada ortaya çıkmıştır. Hitit döneminin başlangıcında yangınla sona eren, bu yapıda bulunan iki bodrum odasında, binanın inşasında yapılan dini törenlerde kullanıldığı düşünülen çok sayıda toplu buluntu elde edilmiştir.
Büklükale, yapılacak çalışmalarda Hitit Krallığı' nın ortaya çıkış sürecini anlamak için son derece önemli bir yere sahiptir.
.
Müzeden Prens Mikasa Anı Bahçesine çıkan yol.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Bu gezinin yolcuları.
.
.
.
.
.
@bygölgegezgin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder